Oto kilka cennych porad:
1.Zachowaj umiar i rozsądek .
Podstawowym problemem podczas świątecznych posiłków , jest brak kontroli nad ilością spożywanych pokarmów .Doskonałym sposobem na zwalczenie tego nawyku, jest nakładanie na
talerz małych porcji i wolne ich spożywanie. W ten sposób możemy cieszyć
się smakiem ulubionych potraw, jednocześnie zyskując szybko uczucie
sytości i dostarczając znacznie mniej kalorii.
2.Przygotuj kilka potraw samodzielnie .
Nie zawsze mamy wpływ na skład potraw pojawiających się w naszym świątecznym menu .Część z nich jest bowiem przygotowywana przez bliskich, a tylko
nieliczne stanowią kulinarne arcydzieło naszego autorstwa. Zastanówmy
się więc, czy nie warto zobowiązać się do przygotowania większej ich
ilości, jednocześnie rozwijając swoje umiejętności kucharskie i
starannie dobierając wszystkie niezbędne składniki. Pamiętajmy przy tym,
aby ograniczyć podaż tłustych produktów, takich jak majonez, śmietany,
czy masło. Warto zastąpić je sosami na bazie jogurtu naturalnego, które doskonale nadają się zarówno do potraw jajecznych, sałatek jak i do pieczeni.
Przydatne porady ;)
OdpowiedzUsuńhttp://ann-ania.blogspot.com/