niedziela, 10 marca 2013

Owoce

Hejka!
Dziś trochę o owocach. Na początek rysunek miszcza:

Widzimy tu jabłko, banana, gruszkę, śliwkę, kiwi i kiść winogron. Kilka ciekawostek o jabłku.
 
Jabłko ma co najmniej kilkadziesiąt symbolicznych znaczeń. Dzięki swym krągłościom symbolizuje doskonałość, dzięki barwom: czerwonej i złotej staje się atrybutem władzy, potęgi i bogactwa. Nic dziwnego zatem, że jabłko tak chętnie wykorzystywane jest w nazwach, logach i symbolach miast. Ten owoc to także metafora zdrowia, urody, płodności i nieśmiertelności. Od dawna jabłko stanowiło również przedmiot pożądania – czy to już w raju, czy w starożytnej Grecji. Dzisiaj prawo do niego, oprócz Polaków roszczą sobie także Amerykanie. To właśnie na jego cześć Nowy York potocznie nazywane jest Big Apple. Szarlotka natomiast stanowi istny symbol narodowy, chociaż pierwsze jabłonie na kontynent przywieźli i zaczęli hodować dopiero angielscy pielgrzymi w XVII wieku.
 
Co więcej, jest nawet firma "Apple".
 
Przepis na
 
Pieczone jabłka - SKŁADNIKI:

 



  • 4 jabłka
  • słoik dżemu jabłkowego
  • 10 orzechów
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta cynamonu

Pieczone jabłka - PRZYGOTOWANIE:
Z jabłek odkrajamy górę z ogonkiem, tak, żeby utworzyła jakby czapeczkę. Dżem mieszamy z miodem i cynamonem. Orzechy rozłupujemy, moczymy w gorącej wodzie i ściągamy skórkę. Następnie kroimy je na kawałki i dorzucamy do dżemu. Nadziewamy nim jabłka i pieczemy aż jabłka zmiękną.
 
Co nie co o bananie:
 
Niewiele jest owoców, które mogą pochwalić się aż trzystoma gatunkami odmian! Niestety, uprawia się zaledwie dwadzieścia z nich. Poszczególne gatunki bananów mają owoce różniące się wielkością, kształtem, barwą skórki i miąższu oraz zawartością skrobi. Ciekawostką jest też fakt, że istnieją banany o smaku jabłka, a także takie, z których wyrabia się włókna, z których następnie produkowany jest papier i liny.
 
Przepis na
Ciasto bananowe na zimno
 
Sposób przyrządzania:
Przygotuj ciasto: żółtka utrzyj z cukrem, wodą i octem na pianę. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Następnie pod koniec ucierania żółtek dodawaj po 1 łyżce mąki (cały czas mieszaj). Z białek ubij na sztywno pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Zrobione ciasto przełóż do małej tortownicy i w piekarniku nagrzanym do 180° piecz przez ok. 30 min. Upieczone ciasto przestudź, a następnie przekrój wzdłuż na 3 części – jak tortowe.

Przygotuj krem: żelatynę namocz w 4 łyżkach ciepłej wody. Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce na małych oczkach. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Serki homogenizowane wymieszaj ze śmietaną, dodaj do nich cukier waniliowy, skórkę z cytryny i wygniecionego jednego banana. Całość zmiksuj. Następnie rozpuszczoną żelatynę połącz z utartym wcześniej masłem i przełóż do serków – wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Z gotowego kremu odłóż 1/4 do dekoracji.

Pokrojone wcześniej na 3 części ciasto przełóż gotowym kremem. Z wierzchu udekoruj plastrami bananów i kremem. Boki obsyp wiórkami kokosowymi. Ciasto luźno zapakuj w folię aluminiową i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Co nie co o gruszcze
 
Gruszki, głównie ze względu na swój „kobiecy” kształt, zaliczane są do owocowych afrodyzjaków. Podane na deser z ciepłym czekoladowym sosem, potrafią rozbudzić ukryte namiętności. Wpływają także pozytywnie na naszą koncentrację i pobudzają nasz mózg do wydajniejszego działania. To wszystko za sprawą ukrytego w nich boru.
 
W niektórych filmach, firma "Apple" jest zastąpiona firmą "Pears".
 
Przepis na: bardzo aromatyczną konfiturę z gruszek
 
 
Składniki
5 1/2 szkl gruszek drobno pokrojonych
2 duze limetki( cytryny ewentualnie)
2 1/3 szkl cukru
1 1/2 l-czki imbiru(n ajlepiej korzen starty)
 
1.Obrac i pociac na male kawalki gruszki
2. Obrac skorke z limetki(cytryny) tak aby zyskac 1 Lyzke.
3. Wycisnac 1/3 szkl soku
4. na patelni lub w rondelku ulozyc gruszki, sok i skorke
5. Wymieszac z imbirem i cukrem.
6. Czesto mieszajac poczekac az wszystk osie zagotuje.
7. POczekac kolejne 15 minut od momentu zagotowania az nasz mikstura bedzie miala konsystencje zelu.
8. Nakladac do sloikow zostawiajac 1 cm od czubka
10. Gotowac sloiki przez okolo 5-10 minut
 
Co nie co o śliwce
 
 
Śliwki śmiało można nazwać ulubieńcem dietetyków. Zwłaszcza suszone stanowią cenny składnik diety. W piramidzie zdrowia wymienia się je wśród produktów, które powinniśmy spożywać codziennie, ze względu na ich właściwości trawienne. Ciekawostką jest też ich przeciwbólowa własność – w XIX w. przekrojoną i posypaną pieprzem suszoną śliwkę przykładano do bolącego zęba. Ból ponoć przechodził niemal natychmiast.

Przepis na minichlebki drożdżowe ze śliwkami

 
 
Sposób przyrządzania:
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z solą oraz cukrem. Wbij jajko. Mleko lekko podgrzej, a masło roztop na wolnym ogniu. Drożdże rozpuść w 1/3 szklance ciepłego mleka ze stopionym masłem. Następnie wlej do miski z mąką i zagnieć ciasto. Gotowe przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godz.

Gdy ciasto wyrośnie, uformuj 2 nieduże bochenki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem, przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia. Następnie umyte, wypestkowane i przekrojone na połówki śliwki powtykaj dość głęboko w wyrośnięte chlebki. Przed pieczeniem posmaruj je rozbełtanym żółtkiem. Chlebki piecz w temp. 180° przez ok. 20 min. Podawaj pokrojone na kromki i posmarowane masłem, jako przekąskę do kawy.
 
Przyszła kolej na kiwi ;D :
 
Nowozelandczykom, dzięki którym kiwi znalazło się w Europie, owoc ten kojarzył się z popularnym w tamtych rejonach ptakiem kiwi. Dlaczego? Otóż drobne włoski na skórce owocu przypominały im opierzenie nowozelandzkiego nielota. Chodziło zresztą nie tylko o opierzenie. Ptak kiwi ma również niezwykle podobny do tego owocu kształt… Egzotyczny i nieco żartobliwy charakter kiwi nie ogranicza się jedynie do jego nazwy. Pędy i liście tego pnącza wydzielają bowiem olejki eteryczne… uwielbiane przez koty! W polskich warunkach może rosnąć pnącze z tej samej rodziny co kiwi, tyle że rodzące dużo mniejsze owoce – mniej więcej wielkości śliwek. Roślina ta – aktinidia ostrolistna i pstrolistna – zwana też jest czasami „polskim kiwi”. W ostatnich latach coraz łatwiej ją znaleźć w polskich ogrodach lub na działkach.
 
Przepis na koktajl orzeźwiający "turn on"
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Składniki:
  • 600 ml świeżo wyciśniętego soku jabłkowego
  • 2 owoce kiwi
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • 2 gałązki mięty
    Sposób przyrządzania:
    Do wysokiego naczynia wlej sok jabłkowy, dodaj 2 obrane ze skórki kiwi i natkę pietruszki oraz miętę. Zmiksuj blenderem kuchennym.

    Na talerzyk rozsyp cukier. Rant każdej szklanki wytrzyj plasterkiem cytryny na ok. 0,5 cm i zanurz w cukrze. Dzięki temu uzyskasz dekoracyjny brzeg z cukru. Przelej koktajl do szklanek i dekoruj brzeg miętą. Możesz podać z sałatką z kiwi i mięty.
    I na koniec, Panie i Panowie gwóźdź programu, czyli winogrono:
     
    Hipokrates właściwości winogron porównywał do właściwości miodu. Dawniej leczono nimi choroby układu pokarmowego, zaparcia, skaleczenia i rany.
    Winorośl należy do najstarszych roślin uprawianych przez człowieka - historia sięga czwartego tysiąclecia przed naszą erą.Winogrona są tak smacznymi i wartościowymi owocami, że najchętniej jadamy je na surowo.
    Zawierają dużo potasu, są więc bardzo korzystne dla serca, układu krwionośnego i działają moczopędnie. Są bogate w fosfor i wapń- podstawowy budulec kości i zębów - oraz działają odżywczo na mózg. Zawierają także magnez i chlor, regulujące pracę systemu nerwowego. Winogrona bogate są również m.in. w potas, magnez, cynk, miedź, bor.
     
    Przepis na dżem ze śliwek i winogron porto
     
     
    Składniki:
     
    700 g winogron czerwonych bezpestkowych
    200 g cukru z duża ilością ekstraktu waniliowego domowego
    (lub cukier wymieszany z ziarenkami z 2 lasek wanilii)
    200 g cukru ciemnego Melasa ( ja z braku melasy dałam zwykły brązowy)
    2 łyżki przyprawy do piernika
    duży kawałek imbiru ( zależy od preferencji)
    dwie szczypty gałki muszkatołowej
    sok i skórka z dwóch cytryn
    300 ml Porto
    4 łyżki octu balsamicznego
     
    1,8 kg śliwek bez pestek
     
     
    Sposób przygotowania:
     
    Pokrojone śliwki razem z winogronami zasypać cukrem waniliowym i zostawić na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia wrzucić do owoców ciemny cukier wraz z sokiem i skórką z cytryn, przyprawę, imbir, gałkę i umieścić garnek z owocami na palniku. Smażyć dżem do osiagnięcia odpowiedniej konsystencji. Gdy zacznie gęstnieć dodać Porto oraz ocet balsamiczny i pogotować jeszcze chwilę.
    Umyć słoiki, wstawić do zimnego piekarnika i ustawiając na 130 stopni wyparzać je przez ok 15-20 min.. Gorący dżem przekładać do wyparzonych słoiczków, zakręcać szczelnie i układać na blaszce, którą następnie umieścić jeszcze na ok 20 min w piekarniku. Po tym czasie wyłączyć piekarnik a słoiki pozostawić nim do całkowitego ostygnięcia
     
     
     
    Mam nadzieję, że chociaż jeden przepis wykorzystacie ;).
    Pozdrawiam, owocowy Kolorus^^

    1 komentarz:

    1. Przepis na ciasto bananowe i koktajl z kiwi na pewno wykorzystam.Co do reszty to nie jestem przekonana...

      Wpadniesz?
      http://ania-ann.blogspot.com/

      OdpowiedzUsuń

    Wpisz swój komentarz :) Co sądzisz o blogu?