Zdrowe Przepisy

Pomidory koktajlowe z twarożkiem- dla tych, którzy kochają pomidory 
                                                                            
  • Otręby owsiane
  • 2 łyżki otrąb owsianych Kupiec
  • 1 opakowanie pomidorków cherry
  • 1/2 kostki twarogu półtłustego
  • 1 łyżka oleju lnianego lub oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka bazylii
  • sól, pieprz do smaku 


Grillowany Ananas-słodkie,pożywne i zdrowe
Twaróg zmiksować z olejem, otrębami i bazylią na gładką masę. Dodać sól i pieprz do smaku. Z każdego pomidorka odkroić wierzch i wydrążyć środek. Nadziać bazyliowym twarożkiem. Podawać na listkach sałaty.
  • Otręby granulowane ze śliwkami
  • 1 dojrzały ananas
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • otręby granulowane ze śliwkami Kupiec

Ananasa obrać i pokroić w 1,5 cm plastry. Grillować z każdej strony po około 10 minut. Podawać z serkiem mascarpone i posypane otrębami.





Zdrowe TRIO ryżowo-zapiekane
  • Ryz basmati
  • 400g ryżu basmati Kupiec
  • 4 łyżki otrąb żytnich Kupiec
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 8 jajek przepiórczych
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki wyłuskanych ziaren słonecznika
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki
  • muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • biały pieprz do smaku


Danie z ,,łodyg"


Ziemniaki po indyjsku



Składniki:
600 g  ziemniaków (dzień wcześniej ugotowanych w łupinach)
150 g groszku (mrożonego)
100 ml bulionu warzywnego
2 czerwone papryki
5 łyżek oleju
1-2 łyżki proszku curry
1 ząbek czosnku
pieprz
sól


Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, grubo pokroić i smażyć na rozgrzanym tłuszczu 10-12 minut. Paprykę pokroić w ćwiartki , usunąć nasiona, pokroić w kostkę , wrzucić na patelnię z curry im przeciśniętym przez praskę z czosnkiem. Smażyć kolejne 3-4 minuty. Dodać bulion i groszek , gotować 1-2 minuty . Doprawić solą i pieprzem. Smacznego ☺
Szpinak rozmrozić. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak i dusić około 5 minut na średnim ogniu. Dodać sól, gałkę i pieprz. Chwilę razem poddusić. Dodać pestki słonecznika i otręby. Wystudzić. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Ugotowany i wystudzony ryż nałożyć do kokilek. Zrobić pośrodku wgłębienie do którego nałożyć szpinak. Na wierzch wbić przepiórcze jajko. Lekko posolić i popieprzyć. Wstawić do piekarnika na 20 min, aż jajka się zetną. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wpisz swój komentarz :) Co sądzisz o blogu?