O Fidze ☺☻☺☻
Zwany też figą pospolitą, figą karyjską, drzewem figowym – gatunek drzewa lub krzewu należący do rodziny morwowatych.
Prawdopodobnie pochodzi ze środkowo-zachodniej Azji lub Azji Mniejszej.
Jest uprawiany w licznych krajach obszaru tropikalnego i
subtropikalnego, oprócz okazów uprawianych występują tu także formy
zdziczałe.
Ciekawostki
Według Księgi Rodzaju (3.1 – 3.24), gdy pierwsi ludzie przebywając w raju, po skosztowaniu owocu z Drzewa Poznania Dobra i Zła
uświadomili sobie, że są nadzy – spletli gałązki figowe i zrobili sobie
z nich przepaski. Dlatego określenie "listek figowy" oznacza bardzo
skromne, prowizoryczne okrycie, osłaniające coś bardzo wstydliwego.
Figi zawierają od 12 do 25% glukozy i fruktozy, witaminy C i z grupy B
oraz karoten. Są bardzo bogate w sole mineralne, zawierają m.in.: potas,
wapń, magnez i fosfor. w przypadku nieżytów żołądka i zaparć, wywar z
liści stosowany jest przy kaszlu i przeziębieniach.
Nie jadłam nigdy ;)
OdpowiedzUsuńhttp://ania-ann.blogspot.com/