czwartek, 14 lutego 2013

ZDROWE WALENTYNKI ♥♥


Zdrowe orzechowo-cynamonowe serduszka -
SKŁADNIKI:
  • 350 g mleka zagęszczonego niesłodzonego z magnezem
  • 150 g płatków owsianych
  • 30 g orzeszków ziemnych
  • 50 g łuskanego słonecznika
  • 70 g pestek dyni
  • 20 g sezamu
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3 duże łyżki miodu
  • 150 g orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 duże łyżki mleka w proszku
Zdrowe orzechowo-cynamonowe serduszka -
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od przelania mleka zagęszczonego do miski i wsypania do niego płatków. Całość mieszamy i odstawiamy na czas przygotowywania reszty składników. Orzechy włoskie łuskamy i połowę z nich drobno siekamy i dorzucamy do miski z mlekiem i płatkami, a drugą połowę zostawiamy w większych kawałkach, zostaną w całości poukładane na masie bakaliowej. Następnie dodajemy do miski resztę bakalii, których proporcje tak naprawdę możemy układać według własnego gustu.  Na koniec dodajemy miód, mleko w proszku i cynamon i dokładnie mieszamy masę. Masę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę lub tortownicę, na grubość ok. 1 cm. Łyżką wyrównujemy powierzchnię, a na wierzchu układamy lekko wciskając w masę, resztę orzechów włoskich. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 130 stopni ok. godziny. Po ostygnięciu z naszego bakaliowego bloku foremkami wykrawamy serduszka.

Zdrowe orzechowo-cynamonowe serducha

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wpisz swój komentarz :) Co sądzisz o blogu?