środa, 27 lutego 2013

Zdrowe przepisy :-)

Zupa warzywna na bazie bulionu na głowie suma

Składniki:

2 kg głowy suma (*)10 zł
1,5 kg cukinii (przeceniona 1 zł za kg)2,50 zł
1 kg marchwi1,50 zł
1,5 kg ziemniaków1,50 zł
2 kg pomidorów (przecenione 1 zł za kg)2 zł.
1 kg porów2 zł
2 pomarańcze (przecenione 3 zł za 1 kg)2 zł
4 limonki (przecenione 3 zł za 1 kg)1 zł
kawałek korzenia imbiru1 zł
główka czosnku1 zł
2 - 3 pietruszki1 zł
2 pęczki kopru (przeceniony 0,50 zł za sztukę)1 zł
natka pietruszki 1 zł
2 papryczki chilli 5 gr!
pieprz, sól, 2 3 łyżki miodu, cynamon, ostra papryka
ziele angielskie, skórka z pomarańczy i limonek
*(my ją dostaliśmy od znajomego właściciela knajpy, ale wy możecie szukać rybnych porcji na zupę, czyli głów i kręgosłupów w sklepach rybnych lub u sprzedawców na bazarkach. Kilogram takiej porcji z łososia lub innej ryby to 5 - 6 zł)

Koszt całości28 - 30 zł.


Przygotowanie:

Bulion najlepiej przygotować dzień wcześniej. Porcje rybne dokładnie myjemy. Głowy muszą być pozbawione oskrzeli i oczu, bo będziemy mieli gorzką zupę. Umyte zalewamy wodą, tak żeby je zakryła i gotujemy na małym ogniu 2 - 3 godziny. Zbieramy pianę która zbiera się na powierzchni bulionu. W razie potrzeby dolewamy wody. Wyciągamy głowę i kręgosłupy, obieramy je z mięsa, kości wyrzucamy a bulion studzimy. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i czosnek obieramy, kroimy w dużą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie nie za długo, tak żeby warzywa się nie rozpadały. Nie odcedzamy, wraz z wywarem wlewamy do rybnego bulionu. Dodajemy kawałki mięsa z głów i kręgosłupów.

Pomidory dokładnie myjemy i przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę, dodajemy do zupy.

Cukinie także, kroimy w plastry, zasypujemy solą i odstawiamy na pół godziny, żeby puściła sok, który odlewamy. Następnie lekko ją podsmażamy na minimalnej ilości oleju. Dodajemy do zupy.

Pora myjemy, kroimy w plasterki i chwilkę podsmażamy i dajemy do zupy. Ocieramy pomarańcze i limonki ze skórki, dajemy do zupy wraz z sokiem z owoców. Doprawiamy: solą, pieprzem, listkiem laurowym, cynamonem, ostrą papryką, startym imbirem (kwestia gustu, możecie zupę doprawić na waszą modłę) i gotujemy na niewielkim ogniu 1 - 1,5 godziny.

Łyżką cedzakową wyławiamy większość warzyw i mielimy je na krem. Niech w zupie pływają kawałki marchwi, ziemniaki, por i pomidory. Przed podaniem dekorujemy porem, koprem i natką.




Ciasto marchewkowe z polewą z czekolady i granatu

Składniki:


3 szklanki oleju (z dyskontu)3 zł
8 jaj (u sprawdzonych sprzedawców kupujemy stłuczki, czyli świeże jaja w różnej wielkości z pękniętą skorupką po 35 gr za sztukę)2,80 zł
4 szklanki utartej marchewki (8 sztuk)1,50 zł
4 szklanki mąki1,50 zł
cukier wanilinowy1 zł
aromat pomarańczowy1 zł
2 szklanki cukru2 zł
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody
garść rodzynek, skórka z pomarańczy, szczypta soli


Polewa:

2 tabliczki czekolady (z dyskontu)6 zł
śmietana kremówka 30-proc.3 zł
2 granaty (przecenione po 80 gr za sztukę)1,60 zł
Koszt całego ciasta25 - 27 zł


Przygotowanie:

Jajka utrzyjcie z cukrem na puszystą masę. Dodawajcie stopniowo mąkę i olej. Na końcu marchew, skórkę z pomarańczy, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, aromat pomarańczowy, cukier waniliowy i rodzynki. Przełóżcie masę do blaszki wysmarowanej olejem. Ciasto należy piec w temperaturze 180 st. przez 40 - 50 min.

Czekoladę rozpuście w śmietanie, dokładnie mieszajcie aż zgęstnieje, gorącą rozsmarujcie na zimnym cieście. Posypcie kuleczkami granaty i odstawcie na kilka godzin w zimne miejsce, żeby polewa zgęstniała.

Z partyzanckim pozdrowieniem życzymy smacznego.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wpisz swój komentarz :) Co sądzisz o blogu?