wtorek, 12 lutego 2013

Curry

Potrzebne będą :

300 g ryżu basmanti
400 g fasolki szparagowej
2 średniej wielkości filety z piersi kurczaka
3 średniej wielkości pomidory
3 cebule
3 małe, młode marchewki
2 łyżki startego korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
mleczko z 1 kokosa
1 papryczka chilli
1 malutka suszona papryczka chilli
4 łyżki przyprawy garam masala (przepis poniżej)
400 g przecieru pomidorowego
pół szklanki gęstego jogurtu
2 łyżki masła
oliwa z oliwek
opcjonalnie szczypta curry i kurkumy

Garam masła :

- 4 łyżki kuminu
- 4 łyżki nasion kolendry
- 2 łyżki nasion kardamonu
- średnia, pokruszona laska cynamonu
- 2 łyżeczki goździków
- 2 łyżeczki startej gałki muszkatałowej
- 2 łyżki kurkumy
- pół łyżeczki szafranu (opcjonalnie)
- łyżka imbiru

Przygotowanie

Kluczowa jest organizacja pracy, potrzebujemy czterech palników, trzech garnków w tym 
jednego szerokiego, płytszego o grubszym dnie oraz patelni. Zaczynamy od przygotowania 
kluczowych składników.

Garnek 1.: oczyszczoną fasolkę wrzucamy do garnka z lekko osolonym wrzątkiem i parzymy 
przez 5 min. Lekko miękką odcedzamy, hartujemy zimną wodą i odstawiamy na bok.

Garnek 2.: w dużej ilości lekko osolonego wrzątku gotujemy ryż basmanti. Należy uważać, by 
go nie przegotować, wystarczy ok. 10 min. Odsączamy i odstawiamy na bok.

Patelnia: oliwę z oliwek mieszamy z łyżką mieszanki garamy masala. W takiej marynacie 
obtaczamy pokrojoną w paski pierś kurczaka. Po 10 minutach marynowania smażymy 
kurczaka na patelni. Zrumienionego odstawiamy na bok.

Garnek 3. o szerokim dnie i kulminacja gotowania: wszystko przygotowujemy w jednym 
naczyniu, co kilka chwil dodając kolejne składniki. Skrojoną w piórka cebulę podsmażamy w 
garnku przy udziale dwóch łyżek masła i łyżki oliwy z oliwek. 

Po chwili dodajemy sparzone, obrane z skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory oraz starte za 
pomocą obieraczki do warzyw młode marchewki. Dodajemy pozbawioną pestek, pokrojoną 
w cieniutkie plasterki papryczkę oraz jej suszoną siostrę. Po chwili umieszczamy przecier, 
garam masalę, starty imbir i czosnek. 

Gotujemy kilka minut, co jakiś mieszając. Gdy wszystkie składniki, zmiękną, połączą się, 
nabiorą aromatu, a sos odpowiedniej gęstości, dodajemy kurczaka oraz fasolki. 

Gotujemy przez chwilę, delikatnie mieszając i uważając, by nie uszkodzić fasolek. Finalnie 
dodajemy mleczko kokosowe oraz jogurt, mieszamy i kosztujemy.

Nutka orientu w połączeniu z fasolką szparagową z polskiego ogródka winna zwalić nas z 
nóg. W razie konieczności dorzucamy szczyptę sproszkowanego curry. 

Podajemy z przygotowanym wcześniej ryżem basmanti. Uwielbiamy curry o intensywnym 
aromacie, lecz mając na uwadze gości, których ewentualnie częstujemy, stawiamy na stole 
niewielką miseczkę z gęstym jogurtem, dzięki któremu złagodzimy smak potrawy.

P.S. Z powodzeniem danie możemy przygotować w wersji wegetariańskiej, wystarczy 
pominąć filet z kurczaka - fasolka z powodzeniem zapewni właściwą fakturę :)

Garam masła ,co zrobić :
Przyprawy prażymy na rozgrzanej, suchej patelni, następnie ucieramy je w moździerzu lub 
młynku do kawy na jednolitą masę. Przechowujemy w szczelnym słoiczku. Korzystamy 
często.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wpisz swój komentarz :) Co sądzisz o blogu?