wtorek, 12 lutego 2013

Sałatka ryżowa

Potrzebne będą :
2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko (najlepiej różnokolorwego lub mieszanki ryżu dzikiego ze zwykłym)
1/2 kg mrożonego groszku z marchewką (oczywiście można użyć także świeżych warzyw)
3 łyżki rodzynek
3 łyżki suszonych owoców goji
1 łyżka cukru.

sos:
sok z połowy cytryny
6 łyżek wody mineralnej
4 łyżki oleju (najlepiej z pestej winogron lub słonecznikowego)
1 łyżka cukru

Przygotowanie :


  • Marchewkę z groszkiem ugotuj do średniej miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru. Po ugotowaniu od raz odcedź i przelej zimną wodą.
  • Sos przygotuj poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników.
  • Do miski wsyp ryż, dodaj warzywa, rodzynki oraz owoce goji. Wlej sos i wymieszaj.
  • Sałatkę możesz przechowywać w lodówce przez kilkanaście godzin, a w pudełku, w temperaturze pokojowej przez kilka godzin.
  • Sałatka ryżowa z warzywami, owocami goji i rodzynkami - bardzo zdrowa i kolorowaSmacznego :)
         

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Wpisz swój komentarz :) Co sądzisz o blogu?