Zdrowe
orzechowo-cynamonowe serduszka -
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
- 350 g mleka zagęszczonego niesłodzonego z magnezem
- 150 g płatków owsianych
- 30 g orzeszków ziemnych
- 50 g łuskanego słonecznika
- 70 g pestek dyni
- 20 g sezamu
- 100 g wiórków kokosowych
- 3 duże łyżki miodu
- 150 g orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 duże łyżki mleka w proszku
Zdrowe
orzechowo-cynamonowe serduszka -
PRZYGOTOWANIE:
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od przelania mleka zagęszczonego do miski i wsypania do
niego płatków. Całość mieszamy i odstawiamy na czas przygotowywania reszty
składników. Orzechy włoskie łuskamy i połowę z nich drobno siekamy i dorzucamy
do miski z mlekiem i płatkami, a drugą połowę zostawiamy w większych kawałkach,
zostaną w całości poukładane na masie bakaliowej. Następnie dodajemy do miski
resztę bakalii, których proporcje tak naprawdę możemy układać według własnego gustu.
Na koniec dodajemy miód, mleko w proszku i cynamon i dokładnie mieszamy masę.
Masę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę lub tortownicę, na
grubość ok. 1 cm. Łyżką wyrównujemy powierzchnię, a na wierzchu układamy lekko
wciskając w masę, resztę orzechów włoskich. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do
130 stopni ok. godziny. Po ostygnięciu z naszego bakaliowego bloku foremkami
wykrawamy serduszka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wpisz swój komentarz :) Co sądzisz o blogu?