Zupa warzywna na bazie bulionu na głowie suma
Składniki:
2 kg głowy suma (*) | 10 zł | |
1,5 kg cukinii (przeceniona 1 zł za kg) | 2,50 zł | |
1 kg marchwi | 1,50 zł | |
1,5 kg ziemniaków | 1,50 zł | |
2 kg pomidorów (przecenione 1 zł za kg) | 2 zł. | |
1 kg porów | 2 zł | |
2 pomarańcze (przecenione 3 zł za 1 kg) | 2 zł | |
4 limonki (przecenione 3 zł za 1 kg) | 1 zł | |
kawałek korzenia imbiru | 1 zł | |
główka czosnku | 1 zł | |
2 - 3 pietruszki | 1 zł | |
2 pęczki kopru (przeceniony 0,50 zł za sztukę) | 1 zł | |
natka pietruszki | 1 zł | |
2 papryczki chilli | 5 gr! | |
pieprz, sól, 2 | 3 łyżki miodu, cynamon, ostra papryka | |
ziele angielskie, skórka z pomarańczy i limonek |
Koszt całości | 28 - 30 zł. |
Przygotowanie:
Bulion najlepiej przygotować dzień wcześniej. Porcje rybne dokładnie myjemy. Głowy muszą być pozbawione oskrzeli i oczu, bo będziemy mieli gorzką zupę. Umyte zalewamy wodą, tak żeby je zakryła i gotujemy na małym ogniu 2 - 3 godziny. Zbieramy pianę która zbiera się na powierzchni bulionu. W razie potrzeby dolewamy wody. Wyciągamy głowę i kręgosłupy, obieramy je z mięsa, kości wyrzucamy a bulion studzimy. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i czosnek obieramy, kroimy w dużą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie nie za długo, tak żeby warzywa się nie rozpadały. Nie odcedzamy, wraz z wywarem wlewamy do rybnego bulionu. Dodajemy kawałki mięsa z głów i kręgosłupów.
Pomidory dokładnie myjemy i przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę, dodajemy do zupy.
Cukinie także, kroimy w plastry, zasypujemy solą i odstawiamy na pół godziny, żeby puściła sok, który odlewamy. Następnie lekko ją podsmażamy na minimalnej ilości oleju. Dodajemy do zupy.
Pora myjemy, kroimy w plasterki i chwilkę podsmażamy i dajemy do zupy. Ocieramy pomarańcze i limonki ze skórki, dajemy do zupy wraz z sokiem z owoców. Doprawiamy: solą, pieprzem, listkiem laurowym, cynamonem, ostrą papryką, startym imbirem (kwestia gustu, możecie zupę doprawić na waszą modłę) i gotujemy na niewielkim ogniu 1 - 1,5 godziny.
Łyżką cedzakową wyławiamy większość warzyw i mielimy je na krem. Niech w zupie pływają kawałki marchwi, ziemniaki, por i pomidory. Przed podaniem dekorujemy porem, koprem i natką.
Ciasto marchewkowe z polewą z czekolady i granatu
Składniki:
3 szklanki oleju (z dyskontu) | 3 zł |
8 jaj (u sprawdzonych sprzedawców kupujemy stłuczki, czyli świeże jaja w różnej wielkości z pękniętą skorupką po 35 gr za sztukę) | 2,80 zł |
4 szklanki utartej marchewki (8 sztuk) | 1,50 zł |
4 szklanki mąki | 1,50 zł |
cukier wanilinowy | 1 zł |
aromat pomarańczowy | 1 zł |
2 szklanki cukru | 2 zł |
3 łyżeczki proszku do pieczenia | |
3 łyżeczki cynamonu | |
2 łyżeczki sody | |
garść rodzynek, skórka z pomarańczy, szczypta soli |
Polewa:
2 tabliczki czekolady (z dyskontu) | 6 zł |
śmietana kremówka 30-proc. | 3 zł |
2 granaty (przecenione po 80 gr za sztukę) | 1,60 zł |
Koszt całego ciasta | 25 - 27 zł |
Przygotowanie:
Jajka utrzyjcie z cukrem na puszystą masę. Dodawajcie stopniowo mąkę i olej. Na końcu marchew, skórkę z pomarańczy, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, aromat pomarańczowy, cukier waniliowy i rodzynki. Przełóżcie masę do blaszki wysmarowanej olejem. Ciasto należy piec w temperaturze 180 st. przez 40 - 50 min.
Czekoladę rozpuście w śmietanie, dokładnie mieszajcie aż zgęstnieje, gorącą rozsmarujcie na zimnym cieście. Posypcie kuleczkami granaty i odstawcie na kilka godzin w zimne miejsce, żeby polewa zgęstniała.
Z partyzanckim pozdrowieniem życzymy smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wpisz swój komentarz :) Co sądzisz o blogu?