środa, 13 lutego 2013

Zdrowe Walentynki ♥♥♥♥♥



Zdrowe Walentynki ♥♥♥♥♥
Jutro Walentynki ! Z tej okazji przygotowałam dla was specjalne przepisy walentynkowe, które zrobicie sami dla swojej sympatii. Walentynki to czas miłości, więc nie bójcie się zaszaleć ! Pamiętajcie jednak, żeby nie przesadzić ze słodkościami, bo zdrowo też oczywiście musi być, a oto kilka przepisów.

BUDYŃ WANILIOWY Z PITAJĄ I TRUSKAWKAMI
Składniki:
·       ½ pitai (lub jeśli nigdzie nie znajdziecie może być też mango)
·       2 szklanki mleka
·       2 żółtka
·       4 łyżki cukru pudru
·       2 łyżki mąki ziemniaczanej
·       2 łyżki masła
·       1 szklanka posiekanych truskawek
·       3 łyżki soku z cytryny
·       1 opak. cukru waniliowego (ok. 16 g)


Wykonanie:
Do rondla wlej 1,5 szklanki mleka. Podgrzej na wolnym ogniu, dodaj masło i wymieszaj, aby się stopiło. Do oddzielnej miski wbij żółtka, dodaj cukier puder, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i pozostałe mleko – wszystko dokładnie zmiksuj. Następnie wymieszane składniki wlewaj powoli do gorącego mleka. Całość mieszaj do momentu, aż masa będzie gładka, bez grudek. Na końcu dodaj 2 łyżki rozgniecionego miąższu pitai i wymieszaj.
Budyń przelej do pucharków. Przygotuj owoce: pitaję obierz ze skórki, truskawki umyj. Owoce posiekaj drobno w kostkę, przełóż na patelnię i lekko podgrzej, następnie skrop cytryną i dodaj cukier. Podgrzewaj na wolnym ogniu ok. 2 min. Gorące owoce połóż na budyniu i podawaj od razu. SMACZNEGO !!!!!

CZEKOLADOWE FONDUE
Składniki:
·       2 tabliczki gorzkiej czekolady (musi być z prawdziwego kakao, bo tylko taka jest zdrowa)
·       100 ml śmietanki 30%
·       ok.1kg owoców:ananasa,winogron,truskawek i mandarynek.

Wykonanie:


Owoce umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie ułóż je na bardzo dużym talerzu lub ponakładaj do małych miseczek.

Śmietankę podgrzej na wolnym ogniu, dodaj czekoladę i stale mieszając rozpuść ją. Do czekolady możesz dodać dla smaku odrobinę wanilii. Gdy czekolada całkowicie się roztopi, przelej ją do naczynia do fondue i zapal podgrzewacz. Czekoladę trzymaj nad małym płomieniem. Owoce nabijaj na widelczyki do fondue lub patyczki zanurzaj je w ciepłej czekoladzie. SMACZNEGO !!!! Narazie !    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wpisz swój komentarz :) Co sądzisz o blogu?