Pierwszy przepis :
Żur z białą kiełbasą i jajkiem
Składniki:
1 litr bulionu
20 dag wędzonki
2 pętka białej kiełbasy
1 suszony grzyb
majeranek
litr zakwasu na żur
20 dag boczku
2-3 dag mąki
łyżka chrzanu i 2-3 ząbki czosnku
2 jajka
Przygotowanie:
Do przygotowanego wcześniej bulionu wrzucić około 20 dag wędzonki. Gotować około 20 minut. Po tym czasie dołożyć jednego suszonego borowika, 2 pętka surowej białej kiełbasy i świeży majeranek. Dolać litr zakwasu na żur. Całość gotujemy pod pół przykryciem kolejne 20 minut. W tym czasie boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć go na patelni. Dodać 2-3 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Do boczku dolewamy łyżkę wazową zupy. Gotową zasmażkę przelać do gotującej się zupy. W ten sposób można uniknąć powstania nieefektownych grudek. Dodać łyżkę startego chrzanu oraz 2-3 łyżki czosnku wyciśniętego przez praskę. Gotować jeszcze 10 minut. Podawać z pokrojoną w grube plastry białą kiełbasą oraz jajkami ugotowanymi na twardo pokrojonymi w ćwiartki.
Drug przepis:
Jajka faszerowane
Składniki:
4 ugotowane jajka
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
3 łyżki mielonych orzechów
oliwa do smażenia
sól
pieprz
Sos do jajek
skórka cytrynowa
2 łyżki chrzanu
sok z cytryny
0,5 pęczka posiekanego koperku
1 szklanka jogurtu bałkańskiego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka delikatnie przekroić na połówki, tak żeby zostały łódeczki ze skorupką. Wybrać ze skorupek jajko i przesiekać razem z koperkiem i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę orzechów i całość przesmażyć na oliwie. Skorupki jajek faszerować podsmażoną masą, wierzch posypać orzechami i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C od góry przez ok. 10 minut. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Smacznego ☺
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wpisz swój komentarz :) Co sądzisz o blogu?