Nazwa produktu | Zawartość witaminy D |
---|---|
węgorz świeży | 1200 IU/100 g |
śledź marynowany | 480 IU/100 g |
śledź w oleju | 808 IU/100 g |
dorsz świeży | 40 IU/100 g |
łosoś (gotowany/pieczony) | 540 IU/100 g |
makrela (gotowana/pieczona) | 152 IU/100 g |
ryby z puszki (tuńczyk, sardynki) | 200 IU/100 g |
żółtko jajka | 54 IU/żółtko |
ser żółty | 7,6-28 IU/100 g |
pokarm kobiecy | 1,5-8 IU/100 ml |
mleko krowie | 0,4-1,2 IU/100 ml |
Przyczynami niedoboru są małe spożycie w połączeniu z małą ekspozycją na słońce (UVB) i różne zaburzenia, w tym rzadko dziedziczne, takie jak zaburzenia wchłaniania, choroby zakłócające przemianę witaminy D w wątrobie i nerkach w jej aktywne biologicznie metabolity.
Nie jest możliwe wywołanie hiperwitaminozy przy zwykłej diecie lub intensywnej ekspozycji na promieniowanie ultrafioletowe. Nadmierna ilość promieni UV rozkłada witaminę D do suprasteroluzapobiegając nadprodukcji. Do przedawkowania witaminy D podawanej doustnie dochodzi rzadko, ponieważ wymaga podawania przewlekle dużych dawek tej witaminy – ok. 50 tys. j.m. na dobę lub więcej. W niektórych chorobach np. sarkoidozie, gruźlicy czy idiopatycznej hyperkalcemii o wiele mniejsze dawki niewiele przekraczające dawki terapeutyczne (np. powyżej 1000 j.m. na dobę) mogą już spowodować objawy zatrucia.
Nie dawkujcie i nie miejcie niedoboru witaminy D
Pozdro juliakonik2011
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wpisz swój komentarz :) Co sądzisz o blogu?