Witamina C odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Bierze m.in. udział w przemianach tyrozyny, syntezie steroidów nadnerczowych. Ma również wpływ na zachowanie prawidłowego potencjału oksydacyjnego w komórce.
Jakie są skutki niedoboru witaminy C?
Szkorbut, samoistne krwawienia, uszkodzenia naczyń krwionośnych, krwawe wybroczyny, złe gojenie i odnawianie się ran, rozpulchnienie dziąseł, zmiany w zębach (np. zgorzel), bolesność stawów i mięśni, obrzęki kończyn, osłabienie, utrata apetytu, obniżenie wydolności fizycznej, depresja,osteoporoza, niedokrwistość mikrocytarna niedobarwliwa, nadczynność gruczołu tarczowego, zaburzenia neurologiczne, wtórne infekcje, schorzenia żołądka, zapalenie błony śluzowej, przedłużenie okresu zaziębienia organizmu i trudności w leczeniu zakażeń. Ostatecznie może prowadzić do śmierci.
Kwas askorbinowy nie jest toksyczny, ale przyjmowany w nadmiarze może wywoływać dolegliwości żołądka, nudności, biegunkę, wymioty, wysypkę skórną, obniżać odporność po radykalnym zmniejszeniu dawki. Zazwyczaj jednak jego nadmiar wydalany jest z organizmu wraz z moczem.
Stosowanie wyższych niż zalecane dawek witaminy C w czasie ciąży może być szkodliwe dla płodu. Wysokie dawki tej witaminy, według klasyfikacji FDA ryzyka stosowania leków w czasie ciąży, należą do kategorii C. Oznacza to, że w badaniach na zwierzętach wykazano działanie niepożądane na płód, jednak jej wpływ na ciążę człowieka nie jest potwierdzony w badaniach klinicznych.
Jak wiecie każdy owoc ma w sobie choć gram witaminy C . Więc oto tabelka.
Warzywa, owoce, grzyby | Zawartość (mg/100 g) |
---|---|
Acerola | >1600[10] |
Owoce róży | 426 |
Papryczka chili zielona | 244 |
Nać pietruszki | 178 |
Czarna porzeczka | 177 |
Papryka | 107 |
Koperek zielony | 75 |
Brukselka | 71 |
Jarmuż | 65 |
Truskawki | 63 |
Poziomki | 60 |
Szczypiorek | 60 |
Szpinak | 54 |
Kompot z czarnej porzeczki | 46 |
Biała porzeczka | 45 |
Kalarepa | 45 |
Czerwona porzeczka | 44 |
Kapusta czerwona | 42 |
Kapusta biała | 40 |
Koncentrat pomidorowy 30% | 38 |
Kalafior | 37 |
Pomarańcze | 35 |
Cytryna | 31 |
Czosnek | 31 |
Maliny | 31 |
Boćwina | 27 |
Szczaw | 27 |
Agrest | 26 |
Grejpfrut | 26 |
Żurawina | 23 |
Fasola strączkowa | 22 |
Pomidory | 22 |
Jeżyny | 21 |
Rzepa | 21 |
Korzeń pietruszki | 19 |
Kapusta kiszona | 16 |
Czarne jagody | 15 |
Groszek zielony | 15 |
Rzodkiewka | 13 |
Brzoskwinia | 12 |
Pieczarka | 12 |
Ziemniaki | 12 |
Pory | 10 |
Buraki | 8 |
Maślak | 8 |
Banany | 7 |
Jabłko | 7 |
Rabarbar | 7 |
Wiśnie | 7 |
Cykoria | 6 |
Morele | 6 |
Ogórek | 6 |
Powidła śliwkowe | 6 |
Rydz mleczaj | 6 |
Sok pomidorowy | 6 |
Cebula | 5 |
Renklody | 5 |
Sałata | 5 |
Seler | 5 |
Śliwki | 5 |
Winogrona | 5 |
Czereśnie | 4 |
Groszek konserwowy | 4 |
Gruszki | 4 |
Kurka | 4 |
Ogórki kiszone | 4 |
Arbuz | 3 |
Fasola konserwowa | 3 |
Orzechy włoskie | 3 |
Fasola biała | 2 |
Groch | 2 |
Marchew | 2 |
Orzechy laskowe | 2 |
Produkty zwierzęce | Zawartość (mg / 100g) |
---|---|
Wątroba wołowa | 30 |
Wątroba wieprzowa | 22 |
Dorsz wątłusz | 2 |
Pstrąg | 1 |
Mleko krowie | 1 |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wpisz swój komentarz :) Co sądzisz o blogu?