środa, 1 maja 2013

Przepis na tort marchewkowy :*

Potrzebne składniki: · Na ciasto: · 250 g mąki · 200 g cukru · 200 ml oleju roślinnego · 4 jajka · 0,5 kg marchwi · 1 łyżeczka cynamonu · 1 łyżeczka sody oczyszczonej · 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia · szczypta soli · Na masę kremową: · 200 g sera twarogowego · 80 g cukru pudru · 1 opakowanie cukru waniliowego · 30 g mielonych słodkich migdałów · 10 zdobników cukierniczych Opis przygotowania: Przygotować ciasto: marchew umyć, odciąć końcówki, zetrzeć na drobnej tarce, dodać do niej jajka, cukier, olej i zmiksować na pienistą masę. Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli i cynamon. Dobrze wymieszać, przełożyć do tortownicy i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni przez około 35 minut. Upieczenie ciasta sprawdzać patyczkiem. Po upieczeniu przestudzić i przełożyć na talerz. Przygotować masę kremową: Ser twarogowy zmieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, mielonymi migdałami, dobrze zmiksować i nałożyć łopatką na cały tort. Część masy kremowej przełożyć do szprycy i wycisnąć ją na talerz w okół tortu. Tort udekorować zdobnikami cukierniczymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wpisz swój komentarz :) Co sądzisz o blogu?