sobota, 26 stycznia 2013

Witamina D

Zawartość witaminy D w polskich produktach żywnościowych
Nazwa produktuZawartość witaminy D
węgorz świeży1200 IU/100 g
śledź marynowany480 IU/100 g
śledź w oleju808 IU/100 g
dorsz świeży40 IU/100 g
łosoś (gotowany/pieczony)540 IU/100 g
makrela (gotowana/pieczona)152 IU/100 g
ryby z puszki (tuńczyk, sardynki)200 IU/100 g
żółtko jajka54 IU/żółtko
ser żółty7,6-28 IU/100 g
pokarm kobiecy1,5-8 IU/100 ml
mleko krowie0,4-1,2 IU/100 ml   
  Przy odpowiednim nasłonecznieniu ilość, która jest wytwarzana w skórze jest na tyle wystarczająca, że nie trzeba czerpać jej dodatkowo ze źródeł pokarmowych (nie jest więc do końca witaminą). Ilość wytwarzanej witaminy D u ludzi podlega wahaniom sezonowym i zazwyczaj spada im dalej na północ lub południe teren jest położony. W strefie klimatu umiarkowanego ilość światła słonecznego dostarczana przez około połowę roku jest za mała, aby skóra człowieka mogła sama wytworzyć dostateczną ilość witaminy.

Przyczynami niedoboru są małe spożycie w połączeniu z małą ekspozycją na słońce (UVB) i różne zaburzenia, w tym rzadko dziedziczne, takie jak zaburzenia wchłaniania, choroby zakłócające przemianę witaminy D w wątrobie i nerkach w jej aktywne biologicznie metabolity.

Nie jest możliwe wywołanie hiperwitaminozy przy zwykłej diecie lub intensywnej ekspozycji na promieniowanie ultrafioletowe. Nadmierna ilość promieni UV rozkłada witaminę D do suprasteroluzapobiegając nadprodukcji. Do przedawkowania witaminy D podawanej doustnie dochodzi rzadko, ponieważ wymaga podawania przewlekle dużych dawek tej witaminy – ok. 50 tys. j.m. na dobę lub więcej. W niektórych chorobach np. sarkoidoziegruźlicy czy idiopatycznej hyperkalcemii o wiele mniejsze dawki niewiele przekraczające dawki terapeutyczne (np. powyżej 1000 j.m. na dobę) mogą już spowodować objawy zatrucia. 

Nie dawkujcie i nie miejcie niedoboru witaminy D

Pozdro juliakonik2011

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wpisz swój komentarz :) Co sądzisz o blogu?