sobota, 26 stycznia 2013

Witamina C.

Witamina C odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Bierze m.in. udział w przemianach tyrozyny, syntezie steroidów nadnerczowych. Ma również wpływ na zachowanie prawidłowego potencjału oksydacyjnego w komórce.

                                          Jakie są skutki niedoboru witaminy C?



Szkorbut, samoistne krwawienia, uszkodzenia naczyń krwionośnych, krwawe wybroczyny, złe gojenie i odnawianie się ran, rozpulchnienie dziąseł, zmiany w zębach (np. zgorzel), bolesność stawów i mięśni, obrzęki kończyn, osłabienie, utrata apetytu, obniżenie wydolności fizycznej, depresja,osteoporozaniedokrwistość mikrocytarna niedobarwliwa, nadczynność gruczołu tarczowego, zaburzenia neurologiczne, wtórne infekcje, schorzenia żołądka, zapalenie błony śluzowej, przedłużenie okresu zaziębienia organizmu i trudności w leczeniu zakażeń. Ostatecznie może prowadzić do śmierci.


 
                                               Skutki nadmiaru witaminy C !!

Kwas askorbinowy nie jest toksyczny, ale przyjmowany w nadmiarze może wywoływać dolegliwości żołądka, nudności, biegunkę, wymioty, wysypkę skórną, obniżać odporność po radykalnym zmniejszeniu dawki. Zazwyczaj jednak jego nadmiar wydalany jest z organizmu wraz z moczem.
Stosowanie wyższych niż zalecane dawek witaminy C w czasie ciąży może być szkodliwe dla płodu. Wysokie dawki tej witaminy, według klasyfikacji FDA ryzyka stosowania leków w czasie ciąży, należą do kategorii C. Oznacza to, że w badaniach na zwierzętach wykazano działanie niepożądane na płód, jednak jej wpływ na ciążę człowieka nie jest potwierdzony w badaniach klinicznych.

Jak wiecie każdy owoc ma w sobie choć gram witaminy C . Więc oto tabelka.



Warzywa, owoce, grzybyZawartość
(mg/100 g)
Acerola>1600[10]
Owoce róży426
Papryczka chili zielona244
Nać pietruszki178
Czarna porzeczka177
Papryka107
Koperek zielony75
Brukselka71
Jarmuż65
Truskawki63
Poziomki60
Szczypiorek60
Szpinak54
Kompot z czarnej porzeczki46
Biała porzeczka45
Kalarepa45
Czerwona porzeczka44
Kapusta czerwona42
Kapusta biała40
Koncentrat pomidorowy 30%38
Kalafior37
Pomarańcze35
Cytryna31
Czosnek31
Maliny31
Boćwina27
Szczaw27
Agrest26
Grejpfrut26
Żurawina23
Fasola strączkowa22
Pomidory22
Jeżyny21
Rzepa21
Korzeń pietruszki19
Kapusta kiszona16
Czarne jagody15
Groszek zielony15
Rzodkiewka13
Brzoskwinia12
Pieczarka12
Ziemniaki12
Pory10
Buraki8
Maślak8
Banany7
Jabłko7
Rabarbar7
Wiśnie7
Cykoria6
Morele6
Ogórek6
Powidła śliwkowe6
Rydz mleczaj6
Sok pomidorowy6
Cebula5
Renklody5
Sałata5
Seler5
Śliwki5
Winogrona5
Czereśnie4
Groszek konserwowy4
Gruszki4
Kurka4
Ogórki kiszone4
Arbuz3
Fasola konserwowa3
Orzechy włoskie3
Fasola biała2
Groch2
Marchew2
Orzechy laskowe2

Produkty zwierzęceZawartość
(mg / 100g)
Wątroba wołowa30
Wątroba wieprzowa22
Dorsz wątłusz2
Pstrąg1
Mleko krowie1


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wpisz swój komentarz :) Co sądzisz o blogu?