środa, 1 maja 2013
Przepis na tort marchewkowy :*
Potrzebne składniki:
· Na ciasto:
· 250 g mąki
· 200 g cukru
· 200 ml oleju roślinnego
· 4 jajka
· 0,5 kg marchwi
· 1 łyżeczka cynamonu
· 1 łyżeczka sody oczyszczonej
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· szczypta soli
· Na masę kremową:
· 200 g sera twarogowego
· 80 g cukru pudru
· 1 opakowanie cukru waniliowego
· 30 g mielonych słodkich migdałów
· 10 zdobników cukierniczych
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: marchew umyć, odciąć końcówki, zetrzeć na drobnej tarce, dodać do niej jajka, cukier, olej i zmiksować na pienistą masę. Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli i cynamon. Dobrze wymieszać, przełożyć do tortownicy i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni przez około 35 minut. Upieczenie ciasta sprawdzać patyczkiem.
Po upieczeniu przestudzić i przełożyć na talerz. Przygotować masę kremową: Ser twarogowy zmieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, mielonymi migdałami, dobrze zmiksować i nałożyć łopatką na cały tort. Część masy kremowej przełożyć do szprycy i wycisnąć ją na talerz w okół tortu. Tort udekorować zdobnikami cukierniczymi.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wpisz swój komentarz :) Co sądzisz o blogu?