•••☺☻ O Malinie ••••••☺☻
Charakterystyka:
Krzew maliny jest rośliną wieloletnią, lubi zarośla, lasy, zręby leśne, występuje w całej Europie, w płn. i zach. Azji, a w Polsce – rośnie pospolicie na niżu (w górach na wys. kosodrzewiny). Malinę zaczęto uprawiać już w średniowieczu w ogródkach przyklasztornych na płd. Europy (nie występuje tam w stanie dzikim), a jej lecznicze właściwości znane były już od czasów starożytnych.
W pierwszym roku wypuszcza bujne pędy do 2 m długości, a dopiero w drugim roku owocuje. Pędy obłe, lekko oszronione kolcami. Pędy maliny żyją dwa lata, po owocowaniu jesienią usychają, wydając przedtem nowe odrosty. Malina posiada liście złożone. Liście są 3- ,5- ,7-listkowe z wąskimi przylistkami, od spodu białe, na brzegu ząbkowane.
Kwitnie w maju i czerwcu. Kwiaty w kolorze białym, zebrane w baldachogrona. Owocuje w lipcu i sierpniu. Owoc o pięknej „malinowej” barwie i aromatycznym zapachu, jedwabiście owłosiony (mięciutkim meszkiem), składa się z wielu mięsistych pestkowców zrośniętych razem. Malina jest rośliną miododajną a miód z niej jest bardzo pożywny i zdrowy.
Ważne!!!:
Owoc zawiera liczne kwasy organiczne m.in. kwas jabłkowy, askorbinowy i cytrynowy, śluz, pektyny, lotne związki zapachowe, cukry, tłuszcze, białka, prowitaminy A, i niewiele witamin: B1, B2, B6, C, PP; sole mineralne (wapń, żelazo, miedź i fosfor), lecytynę, garbniki (w liściach) oraz związki żywicowe.
Gatunki:
malina kamionka
malina moroszka
malina tekszla
malina właściwa
Ciekawie ;D
OdpowiedzUsuńhttp://ann-ania.blogspot.com/